Otvaranje salona

Razmišljali ste pokrenuti svoj salon? Važno je osigurati sve informacije prije nego krenete u realizaciju. Naša vam tvrtka može pomoći da u svim segmentima ostvarite zamišljeno, ali i nakon otvorenja kao osnovna podrška za vaš rad. Kako, pročitajte u nastavku.

Što je potrebno i koje su novosti kod otvaranja obrta i vlastitog salona?                        

Sjedište salona, obrta ili tvrtke može biti mjesto u kojem se nalazi poslovni prostor. Kako za obavljanje usluge salona nije potreban poslovni prostor, sjedište i obavljanje djelatnosti može biti ista adresa.

Minimalni tehnički uvjeti?

Minimalni tehnički uvjeti i bilo kakve druge suglasnosti više nisu potrebni. Odmah po otvaranju obrta ili tvrtke, odnosno vlastitog salona možete započeti s radom. Ukoliko prijavite trgovačko posredovanje možete i trgovati raznim proizvodima, dok kod otvaranja tvrtke imate veći izbor poslova, ali ih treba prijaviti pod NKD djelatnostima pri upisu djelatnosti tvrtke. Još je jedna pogodnost bitna za samostalne djelatnosti, a to je da se povećao prag upisa u registar PDV-a s 85.000,00 na 230.000,00 kn. Što praktično znači da niste obveznik PDV-a ukoliko ne pređete dozvoljeni prag te ne plaćate PDV.

Što je potrebno od dokumentacije za otvaranje obrta?

Fotokopija osobne iskaznice, sanitarna knjižica, dokaz osposobljavanja ili certifikat, dokaz o najmu ili vlasništvu poslovnog prostora ili dozvola vlasnika stana ukoliko se djelatnost obavlja u stambenom prostoru, te dokaz o uplati obrtnice i pristojbe.

Koliki su troškovi za otvaranje obrta i vlastitog salona?

Cijena obrtnice je 200 kn, pristojbe 200 kn i biljega 70 kn.

Komu se moram obratiti za otvaranje obrta?

Osoba koja želi obavljati obrt i otvoriti vlastiti salon mora se prijaviti na upis u obrtni registar nadležnom županijskom uredu ili njegovim ispostavama odnosno uredu za gospodarstvo. Važno je znati da je obrtnik privatna osoba koja obavlja poslovnu djelatnost te je često puta potrebno imati majstorski ispit za pojedina zanimanja ili zaposlenog djelatnika određene struke.

Koju edukaciju moram završiti?

Ukoliko želite otvoriti frizerski salon kao obrt, dovoljno je završiti obrtnički frizerski tečaj u kojemu će te naučiti sve potrebno i uz malo naknadne prakse na svojim modelima možete krenuti u otvorenje vlastitog salona.

Mislite li raditi više od jedne djelatnosti npr: osim frizura i prodaju preparata u salonu, tada radije otvorite salon na tvrtku (j.d.o.o), gdje možete vrlo jednostavno i povoljno uz temeljni kapital od 10,00 kn, troškove registracije na Hitro.hr i bilježnika otvoriti jednostavni d.o.o, što je ukupan trošak od cca 1.000,00 kn.

Kako otvoriti vlastiti salon na tvrtku ili j.d.o.o?

Kao mogućnost rada u više djelatnosti svakako je opcija otvaranja d.o.o ili j.d.o.o. U tom slučaju otvara se salon gdje je i poslovnica tvrtke. Tvrtka se tada može baviti i drugim djelatnostima za koje se registrira po nacionalnoj  klasifikaciji djelatnosti (NKD) koja se upisuju kod otvaranja tvrtke koju će vam obaviti javni bilježnik. Tvrtka i salon mogu biti u stanu ili poslovnom prostoru, a nisu potrebni minimalni tehnički uvjeti, osim za trgovinu na malo.

Radna knjižica i certifikati

Ulaskom Hrvatske u EU ukinuta je radna knjižica. Priznate su sve formalne edukacije i školovanje koje se upisuje u tzv. elektronsku knjižicu radnika te neformalno školovanje i edukacije za koje se izdaju certifikati koje je dovoljno izvjesiti u poslovnom prostoru gdje se obavlja djelatnost.

Što dalje?

Tvrtka Top Stil LMS d.o.o. među vodećim je tvrtkama u Hrvatskoj u ponudi kompletne opreme i namještaja za frizerske i kozmetičke salone. Kod nas možete dobiti najpovoljnije ponude za sve vrste poticaja budućim perspektivnim poduzetnicima preko HZZ – a, naše ponude za poticaje specifične su jer smo za takve vrste ponuda kreirali posebne povoljnije cijene kako bi vrhunski namještaj i oprema bili dostupni svima u okviru visine nepovratnih sredstava koje odobrava država. Neovisno o tome da li tek planirate zaplivati poduzetničkim vodama i tek krećete sa samostalnim radom ili samo želite potporu države kako biste obnovili, poboljšali ili preuredili Vaš poslovni prostor tvrtka Top Stil LMS Vam uvijek stoji na raspolaganju sa stručnim savjetima, kvalitetnim proizvodima, vrhunskim dizajnerskim namještajem dobavljača MALETTI te ponajviše poticajnim sredstvima prilagođenim cijenama.

Saznajte više o mogućnostima dobivanja poticaja.