Novosti

LED rasvjeta – uštede na energiji i održavanju

LED rasvjeta je nešto o čemu morate razmisliti ukoliko otvarate novi salon ili preuređujete postojeći.

Ako govorimo o novom prostoru, rasvjeta se nabavlja i postavlja na samom kraju procesa uređenja, pa se često događa da ponestane sredstava upravo u toj fazi. Investitori tada pribjegavaju jeftinim rješenjima, umjesto da stvore prostor suptilnog i brižno planiranog ugođaja, te u samoj završnici kompromitiraju prostor neprikladnom jeftinom i neadekvatnom rasvjetom. Pod jeftinom, ne mislimo prvenstveno na nabavnu cijenu, već i na dojam kojega ostavlja takva rasvjeta, kako u estetskom tako i u funkcionalnom smislu. Izbor modernih LED izvora svjetla koji imaju visoki intenzitet emisije svjetla, uz malu potrošnju i emisiju topline u okolni prostor, jamči znatne uštede na energiji, kako onoj potrebnoj za rasvjetu, tako i onoj za hlađenje prostora. LED rasvjeta troši 5 puta manje energije od adekvatne halogene žarulje, uz 15 puta veću trajnost pa je povrat investicije oko godinu dana. Nakon isteka roka povrata investicije, ostaje nam čista ušteda u energiji i novcu cijelo vrijeme daljnje eksploatacije. Izdaci za električnu energiju rasvjete smanjuju se za 60-80% u zavisnosti od vrste postojećih izvora svjetla. Trajnost LED izvora svjetla je više od 30.000 sati, što znači oko 10 godina uz svakodnevnu uporabu od 8 sati! I najvažnije: LED rasvjeta cjenovno nije skuplja od klasične rasvjete sličnog dizajna i namjene.

Budući da klasična halogena žarulja (koja se do sada najčešće koristila) u okolni prostor emitira 80% ukupne energije u emisiji topline, lako je izračunati da znatno sudjeluje u grijanju prostora. Za hlađenje istog volumena zraka, potrebno je utrošiti 3 puta više energije nego je potrebno za zagrijavanje istog volumena. Znači, hlađenje košta 3 puta više od grijanja!

Uporaba LED izvora, sve ovo anulira i time se postavlja kao preferencijalni izvor svjetla. Uštede u energiji i novcu možemo realizirati na 3 načina:

  • Zamjenom postojećih konvencionalnih žarulja LED žaruljama
  • Zamjenom starih svjetiljaka novom LED rasvjetom
  • Prvom ugradnjom LED rasvjete

Sve tipove rasvjete koji su potrebni u frizerskom salonu, danas možemo zamijeniti s LED izvorima ili LED svjetiljkama.

Želite znati više? Kontaktirajte nas: topstil@topstil.com.hr